Toxische mensen

‘Je hebt al lang niets meer geschreven’, zegt een kennis van me.
Ik knik, ‘klopt’. ‘Ik ben veel druk met jongleren ‘, zeg ik.  
Met verbaasde blik kijk ze me, ‘sorry wat?’
‘Nou’, begin ik. ‘Het is best lastig hoor, koorddansen terwijl je ook nog aan het jongleren bent’.
Ik zie de twijfel in haar ogen, ze zal vast denken dat gek geworden ben. Ik glimlach geruststellend. Ik vertel haar dat ik druk bezig ben om alle ballen hoog te houden, die het dagelijkse leven ons elke dag toewerpt.
‘Ik heb wel weer een nieuw onderwerp om over te schrijven’, zeg ik. Mijn kennis lacht en zegt dat ze me in de gaten houdt.
Het is geen geheim dat ons gezin, een gezin is met uitdagingen. En dan heb je van die mensen die de uitdagingen waar we voor staan nog wat ingewikkelder maken.
Door even de pijnpunten verder indrukken, zodat zoonlief zo overstuur is dat de EMDR-sessie teniet is gedaan en nogmaals uitgevoerd moet worden. Of door een situatie te veroordelen of de depressie van manlief nog even aan te scherpen.
Gewoon omdat ze het kunnen. Ik vind ze bijzonder, die mensen. Ik noem het ook wel toxische mensen. Ze dringen hun mening op, vinden overal wat van. Denken de wijsheid te hebben. Ze leven niet met ons mee, nee, ze doen net alsof en breken ons af. Vertellen wat we allemaal niet goed doen en anders zouden moeten doen. Doen zich voor als slachtoffer en voelen zich snel verongelijkt.
Toxische mensen kenmerken zich in het geen respect hebben voor jouw grenzen. Ze zuigen alle energie uit je. Een bezoekje van of aan een toxisch mens, kost veel energie. Je blijft vaak achter met een leeg, verdrietig of boos gevoel. Toxische mensen zijn een kei in drama maken. Als er geen probleem is, dan wordt het gemaakt. Ze proberen mensen tegen elkaar uit te spelen, het verdeel-en-heersmodel wordt graag gebruikt. Manipuleren zijn ze meester in. Zonder enige schaamte of schuld zullen ze je in een hoek proberen te drukken. Zo willen ze zichzelf onmisbaar maken. Ze laten je geloven dat ze iets voor jou doen, terwijl ze ondertussen je afhankelijk proberen te maken. Alles wat jij aan gevoel uit of als je iets persoonlijks verteld krijg je vroeg of laat voor je voeten geworpen. Er wordt misbruik van je vertrouwen gemaakt. Toxische mensen zijn een meester in schuld aanpraten, ze zorgen dat je aan jezelf gaat twijfelen. Ze schermen vaak met zinnen als, ‘ik doe altijd zoveel voor je’ of ‘je vraagt nooit om mijn hulp’. Waardoor ze hopen dat je ze toelaat in je huis of gezin. Zeggen dingen als, ‘het probleem ligt echt bij jullie/ jou, bij mij doet ‘pietje’ dat nooit’.
Wat ook een vaak gebruikte techniek is, is het benoemen van wat je partner nog moet leren, wat hij verkeerd doet, ze spreken verwijtend en slecht over je wederhelft. Maken het vergelijk met hun eigen ex, ‘dat deed mijn ex ook altijd’ of ze schetsen, doemscenario’s zoals dat de situatie nooit zal veranderen. Ze liegen, door te zeggen dat wat ze zelf uitgesproken hebben, niet gezegd te hebben. Nog mooier is als ze er achter komen dat ze betrapt worden op een leugen, dat ze dan zeggen, ‘ja, maar zo heb ik dat niet bedoeld’. Of, ‘nee, dat is verkeerd opgevat’.
Toxische mensen zijn gevaarlijke mensen. Dit zijn mensen die voor ruzie tussen jou en je partner kunnen zorgen. Ze geven zoveel stress en spanning waardoor je beiden hard moet werken om de sfeer positief te houden. Genoeg ingrediënten om er thuis ruzie van te krijgen.
Inhoudelijk bestaan toxische mensen uit veel onzekerheid, jaloezie en een snufje narcisme. Dat maakt dat ze graag varen op de gewenning van aantrekken en afstoten patroon. Zij zullen niet kunnen veranderen, hun motivatie ligt namelijk bij het verrijken van hen zelf. Het creëren van een situatie waarin ze de macht hebben, mensen kunnen sturen en domineren. Ze hebben honger naar bevestiging. Zodat zij zich niet meer alleen of naar voelen. Iedereen moet zich conformeren aan de toxische grillen van hen. Het enige wat jij kunt veranderen is hoe je met een toxisch mens omgaat. Door grenzen te stellen en daar consequent in blijven. Ze op gepaste afstand houden en niet meer inlaten met hun ‘goedbedoelde’ adviezen. Geen inhoudelijke en persoonlijke dingen meer met ze te delen. Ze geen onderdeel meer maken van je gezin. Geen beroep meer doen op hun ‘hulp’ en nee, ook niet in tijden van nood. Het is echt zo, je leert mensen pas kennen, in tijden van nood.

Advertentie

Gepubliceerd door Meryl

Wie kan er nu beter iets over mij zeggen dan mijn vriendinnen. Carolien: 'Meryl is iemand die elke gelegenheid die voor iemand belangrijk is, onthoudt en ook feestelijk weet te eren. Elk positief moment wordt gevierd. Meryl ziet iedereen in zijn eigen waarde. De mensen waarvan ik hoogstwaarschijnlijk geen notie neem, ziet zij wel. Ze spreekt ze aan, maakt een praatje en verspreidt daarmee positiviteit. In vriendschap met Meryl is er niets wat onbesproken blijft, bijzonder hoe dat kan. Ze is moedig en dapper, ze durft 'outside the box' te denken en te doen. Meryl volgt altijd haar gevoel!' Anne: 'Ik word geïnspireerd door jou, zonder dat je het weet. Gewoon omdat je bent wie je bent. Yvonne: 'één van de eerste dingen die mij opvielen vanaf de eerste kennismaking met Meryl. Was de enorme kracht en levenslust die ze uitstraalde en nog steeds doet. Hoe moeilijk of zwaar dingen ook zijn, Meryl ziet altijd weer mogelijkheden. En dan die humor die er altijd weer is, zelfspot op zijn tijd. Meryl is een echte mensen-mens, er is voor iedereen aandacht. Haar levenslust is een voorbeeld voor veel mensen, alsook voor mij'. En tot slot mijn zus Ezra: Ik ken Meryl al mijn hele leven, ze is mijn 'kleine zusje'. En ik had me geen betere zus kunnen wensen. Meryl is uitgegroeid tot een sterke mooie vrouw. Ik heb veel respect voor haar voor hoe zij in het leven staat. Hoe ze zich door alle hindernissen op haar pad heen worstelt. Ze heeft niets in het leven cadeau gekregen en weet altijd weer op te krabbelen als het tegen zit. Ze gaat altijd door. Meryl is betrokken bij alle mensen om haar heen. Ze heeft oog voor iedereen en staat voor iedereen klaar. Niets is haar te gek.'

2 gedachten over “Toxische mensen

  1. Hoi Lieverd! Ik heb je artikel over Toxische mensen gelezen en heb daar commentaar op gegeven. Ik vind het goed en raak geschreven; knap! Ik denk dat menigeen er zich zal kunnen herkennen…( dat laatste heb ik niet in de reactie onder het stuk geschreven).Ik ben benieuwd welke reacties er op komen. Waar kan men je artikel vinden? Facebook?

    Verstuurd vanaf mijn iPad

    >

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: